top of page

משחק ולמידה

 

בפרק זה מובא רקע תיאורטי לשילוב המשחק בתרבות הלמידה - נציע גישות שונות להבנת תופעת המשחק, נבהיר מושגי יסוד ונעמוד על הפוטנציאל החינוכי של המשחק ועל הדרכים לשילובו המיטבי בלמידה, כל זאת - תוך הפעלת שיקולי דעת דידקטיים, שמירה על רוח המשחק החופשית ואימוץ דרכי עבודה וטכניקות הפקה יעילות.

המשחק ושילובו בתרבות הלמידה בגן הילדים
אפרת בנטוב-גז וד"ר יעל קסנר ברוך
מתוך עלון דע-גן, בית הספר לחינוך, אוניברסיטת בר-אילן, 2016

מאמר זה מציג את חשיבותה של הפעילות המשחקית לתפקודם והתפתחותם של הילדים בגיל הרך ופורס בפני הגננת מידע מעשי רב, שמטרתו לקדם שילוב משחקים מובנים בתרבות הלמידה בגן כחלק מתהליך למידה הוליסטי או כתוצר של פעילות חווייתית-ייחודית.

~ לקריאת המאמר ~

"כולכם שחקו נא איתי..." 
על שילוב מיטבי של משחקים מובנים בתרבות הלמידה בגן הילדים
הוקלט במסגרת "אקדמיה ברשת" / הקטלוג החינוכי - משרד החינוך, 2017

~ לצפייה בהרצאה ~

שביעות הרצון מן ההוראה של מורים המשלבים משחקים בתהליך ההוראה-למידה

 

פרקים מעבודת תיזה לתואר M.A (גז, 2000)

 

עבודה זו מטפלת בקשר שבין שני משתנים מן התחום הפדגוגי: שביעות הרצון של המורים מעבודתם, ושילוב משחקים בתהליך ההוראה-למידה.

 

שביעות הרצון של מורים מעבודתם נבדקה במחקרים שונים, ונמצאה קשורה במספר גורמים. בנוסף, הוכח כי שביעות הרצון של המורים קשורה במדדים של יעילות ותפוקה, משמע: מורה שבע רצון תורם לקידום מטרות ההוראה, יותר מעמיתו החש אי-שביעות רצון מעבודתו.

תרומותיו של המשחק לתהליך ההוראה-למידה נחקרו, גם הן, מהיבטים פדגוגיים שונים. לאור מחקרים אלה נתפס כיום המשחק כאמצעי רב-ערך לקידום תהליכי למידה.

 

שאלת המחקר המוצגת בעבודה היא האם מורים המשלבים משחקים דידקטיים בתהליך ההוראה-למידה הינם שבעי רצון מן העבודה יותר מאשר מורים שאינם משתמשים במשחקים? שיערתי כי נמצא מתאם חיובי בין שני משתנים אלה. כפי שיוצג בעבודה, אישוש השערת המחקר תאפשר להצביע על כיוונים חדשים העשויים לתרום לקידום תהליכי למידה ולשיפור איכותה של העשייה החינוכית.

 

~ לעיון בעבודה ~

"הרצל אמר..." 
על פיתוח משחקי למידה בנושא ישראל לגיל הרך 
הוקלט במסגרת "אקדמיה ברשת" / הקטלוג החינוכי - משרד החינוך, 2018

~ לצפייה בהרצאה ~

bottom of page